Viktig melding

TESTING FOR KORONAVIRUS

Overordnede råd om smittevern til befolkningen

 • Ha god hånd- og hostehygiene
 • Følg vaksinasjonsprogrammet
 • Test deg ved symptomer. Det er ikke lenger nødvendig å teste seg hvis du ikke har symptomer.
 • Ved positiv koronatest anbefales det at voksne holder seg hjemme i fire dager.
 • Ta kontakt med legen din dersom du er bekymret for egen helse eller for barnet ditt.

Du kan få tester utlevert fra Ringebu kommune dersom:

 • Du har forkjølelsessymptomer eller andre symptomer på Covid-19.
 • Du er husstandsmedlem og trenger å teste deg for å komme på arbeid.

Tester gis ut ved:

 • Ringebu rådhus ved servicetorget, mandag-fredag mellom kl. 09.00-14.00.
 • Ringebu legekontor, leveres ut fra vindu ved test-brakken mellom kl. 08.00-15.00

Har du symptomer bes det om at du får noen andre til å hente ut tester.

Innbyggere trenger ikke å ringe før utlevering.

Eventuell utlevering på helg skjer etter avtale med smittesporingsteamet.

Selvtest leveres ut gratis til Ringebu Kommunes innbyggere. 

Andre som ønsker en selvtest kan kjøpe tester på apotek eller lignende.

Nye anbefalinger fra 12.02.2022

 • Om du har luftveissymptom som nylig har oppstått bør du teste deg for koronasykdom.
 • Om du ikke har symptom og bor sammen en som er smittet, trenger du ikke teste deg.
 • Dersom du får positiv selvtest hjemme, bør du registrere dette i kommunens system for å spore smitte. En positiv selvtest blir ikke registrert på helsenorge.no, og vil ikke bli vist i koronasertifikatet.
 • Dersom du ikke er fullstendig vaksinert, om du for eksempel mangler oppfriskingsdose, bør du ta ny test på en teststasjon og få bekreftet den positive selvtesten.
 • Det er ikke nødvendig med bekreftende test for dem som har fått oppfriskingsdose (booster) eller er grunnvaksinerte og etterpå har gått hatt koronasykdom de siste 3 månedene.

Har du spørsmål knyttet til smitte eller testing, ta kontakt med vakttelefonen på tlf. 61 28 30 10 mellom kl. 08.00-20.00.

Registrering av positiv selvtest

Du som har fått oppfriskingsdose (boosterdose) eller har fått to vaksinedoser og hatt covid-19 i løpet av de siste tre månedene, trenger ikke lenger ta PCR for å bekrefte positivt resultat av en selvtest. (Positivt resultat betyr at testen viser at du har covid-19.)

For at vi skal holde oversikt over smittesituasjonen, er det viktig at flest mulig registrerer positivt testresultat.

Selvregistrering gjøres her

Om selvtester og sikkerhet

Positive resultater av selvtester er meget sikre. Hvis testen viser at du er smittet, kan du regne med at det er riktig.

Det er ingen smittvernfaglig grunn til å ta en ny test for å bekrefte positivt resultat av en selvtest.

Regjeringen har laget en samleside med spørsmål og svar knyttet til isolasjon og karantene. Er du i tvil om hvilke regler som gjelder? Se denne siden for svar.

Prøvetaking 

Det er sannsynlig at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigen-hurtigtester vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer.  

De fleste tilgjengelige antigen-hurtigtester er tiltenkt analyse av prøvemateriale fra bakre - eller fremre neseprøve, men det ser ut til at disse fungerer godt også for kombinert prøve fra svelg og nese. 

– Spesielt voksne personer med symptomer kan derfor ta prøve både fra svelg og nese når de gjør selvtester, sier lege Joakim Øverbø i Folkehelseinstituttet. 

Prøven tas først fra svelget/halsen) og deretter fra nesen slik at sannsynligheten for å fange opp smitte blir høyest mulig. Du bør ikke ta prøven bare fra svelget/halsen, understreker han. 

En neseprøve alene vil fortsatt fange opp de fleste smittede så personer som syns det er ubehagelig/vanskelig å ta test fra svelget/halsen kan teste seg på vanlig måte i nesen. For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen.  

Prøvetaking fra svelg (hals) bør gjøres om morgenen før inntak av mat og drikke, eventuelt minst 30 minutter etter inntak av mat og drikke, for å unngå at testen blir falskt positiv. Noen mat- og drikkevarer er vist å kunne påvirke testresultatet.  

 

Åpne munnen og stryk prøvepinnen langs området der mandlene er (eller kunne vært). Stryk hver side ca 4 ganger. Bruk gjerne et speil.  

 

 

 

 

 

Før så den samme prøvepinnen forsiktig inn i det ene neseboret (1-2 cm inn). Roter penselen ca. 5 ganger (10 sekunder) langs innsiden av neseboret. Gjenta prosedyren i det andre neseboret.