Hva ligger i denne privatiseringen?
Fra et system som var basert på en offentlig kontroll av byggeprosjekter ble ansvaret overført til den som skal bygge og denne sine representanter. Mange tror at kommunen fortsatt er en kontrollør og garantist for innhold og kvalitet i byggesakene. Slik er det ikke.
Det regelverket som gjaldt frem til 01.01.1998 ble på mange måter snudd helt på hodet. Vi tror at dette er årsakene til at det i såpass langt tid i etterkant er såpass store utfordringer i få kommunisert innholdet i norsk lov.
Loven overlater et omfattende ansvar til aktørene i byggesaken. Ansvaret er i stor grad basert på tillit og erklæringer. Kommunen skal på sin side med stikkprøver føre tilsyn med at regelverket etterleves.
Som et ledd i lovendringene gikk en også bort fra begrepet «byggherre» i loven, og innført et nytt uttrykk på den som skal bygge; tiltakshaver.
Det er på bakgrunn av ovenstående, meget viktig at både tiltakshaver og aktørene i bransjen sikrer seg grunnleggende kunnskaper om loven (plan-og bygningslov og saksbehandlingsforskriften (SAK10), og hva en faktisk skriver under på i søknadsdokumentene.
I enkelte prosjekter av mindre størrelse og kompleksitet er det anledning for tiltakshaver til å ta alt ansvaret selv (søknad uten ansvarsrett-jf.pbl.§20-4). Det er likevel viktig å påpeke at det ikke er noen formildende grunner for at bygg skal oppføres forskriftsmessig i tråd med det norske regelverket (bl.a. i teknisk forskrift (TEK10/TEK17). I større byggeprosjekter krever loven at ansvaret settes bort til faglig kvalifiserte (søknad med ansvarsrett- jf.pbl.§§20-1, 20-2 og 20-3).
Det er nå også åpnet for at noen mindre tiltak, vel og merke da fullt ut i tråd med lokale planer/byggeregler i kommunen, er fritatt for søknad (jf. pbl. §20-5). I disse sakene er tiltakshaver selv fullt ut ansvarlig for å sikre alle faglige forhold etter loven. Kommunen oppfordrer tiltakshaver til å kontrollere forutsetningene for dette meget godt før en iverksetter slike tiltak, da det dessverre er større misforståelser knyttet til disse delene av regelverket.