Viktig melding

Elstadsanden høydemåling 2018

Måling av høyde på sanddyne sør for Elstad camping er gjort den 30.04.18.

Vannstanden var høyere enn tidligere år på grunn av kald mars og varme perioder i april, så det er målt på mindre arealer enn i 2015-2017.
Dato for måling er valgt ut i fra lavest mulig vannstand etter en kald periode rett før en nedbørsperiode og at nesten all is var smeltet så det var mulig å måle.
I 2017 gikk det vann over hele sanddynen i lengre perioder på sommer og høst. Det var derfor interessant å se hvilken effekt det har.
Første merkbare effekt var at sanden var mer komprimert og lettere å gå på.
Målingene viser at for nordlige deler av sanddynen er det transportert ut sand og for sørlige deler har sanddynen vokst. Komprimering av sanden kan også spille inn i områder der sanddynen har blitt lavere, men sanden var jevnt over mer komprimert og lettere å gå på over hele sanddynen.
Sanddynen vokser også inn i kanalen mot E6 fyllingen og fyller denne med sand. 
Gjenfylling av kanalen mot E6 fyllingen er den mest synlige endringen på hele sanddynen.
I kanalen er det noen plasser det er målt for første gang i år som har vært under vann tidligere.
Vedlagte kart viser i grove trekk arealer der sanddynen har krympet i høyde med blått og areal der sanddynen har vokst i høyde med rødt. Det er også skrevet på minus og pluss i antall centimeter rundt på sanddynen. 
Område i nord der sanddynen har vokst skyldes at et ulovlig masseuttak for noen år siden fortsatt spiller en rolle. Nordlige del av det blir fylt mens i søre del blir det transportert ut sand, så hullet etter masseuttaket flytter seg sørover. Det stod vann i hullet så det lot seg ikke måle grundig.
Arealet der sanddynen har krympet er på ca 48000 kvadratmeter og areal der sanddynen har vokst er på ca 45000 kvadratmeter. Det antas at tendensen er lik for areal som ikke lot seg måle i år med at elven flytter sanddynen nedover. Masseflyttingen kan være større for arealer som er under vann større deler av året.