På plan og teknisk på rådhuset finner vi Oda Ameli Buer (24) fra Oslo, Hanna Haadem Svelle (23) fra Sør-Fron og Helene Midtlin Eriksen (24) fra Nittedal.
F.v.: Hanna Haadem Svelle, Oda Ameli Buer og Helene Midtlin Eriksen. - Jeg storkoser meg her. Vi får være med på så mange forskjellige oppgaver og prosjekter, samtidig som vi får jobbe veldig selvstendig. Og så synes jeg at det er en svært god stemning på jobb, sier Haadem Svelle. Hun og Midtlin Eriksen skal til høsten starte fjerdeåret på bygg og miljøteknikk i Trondheim. De to var også sommervikarer i Ringebu kommune i fjor.
-Det er veldig lærerikt. Vi får vært med på så mye forskjellig, og prøvd oss på ulike ting. Vi får også unnagjort en del arbeid som de som jobber her til vanlig kanskje ikke alltid får tid til å gjøre. At vi får legge opp dagene mye selv er også positivt. Så jeg trives kjempegodt, forteller Midtlin Eriksen.
Blitt tatt godt imot
Av arbeidsoppgaver de har vært med på så langt, nevner de blant annet stikkrennemåling, grenseoppmåling, undersøke kummer, sjekke om bolter er herdet, måle bevegelse, løsmasse og om fjell eller bergvegger beveger seg.
- Jeg føler at vi har blitt tatt veldig godt imot, sier Ameli Buer, som er førsteårsstudent på landmåling og eiendomsdesign i Bergen. Hun søkte flere steder rundt om Oslo og Østlandet, men slo til da muligheten som sommervikar innen kart og oppmåling i Ringebu dukket opp.
- Det har gått veldig greit, det. Å jobbe i en mindre kommune kan ha sine fordeler, for her får vi vært med på så mye. Også har de som jobber her tid til oss, både å ta oss med ut i «felten», sette oss inn i prosjekter, eller svare på ting om vi lurer på noe, sier Ameli Buer. Det eneste negative så langt, var mangelen på aktuelle bosteder da hun flyttet hit. En ikke ukjent problemstilling i Ringebu kommune.
Både det offentlige og det private er interessant
Kommer de tre sommervikarene til å ende opp med en kommunal jobb etter endte studier? Det skal man ikke se bort ifra, ifølge dem selv.
- Jeg kommer nok til å prøve ut litt forskjellige ting først, og utelukker ikke noe så tidlig. Kanskje får jeg prøve meg som sommervikar i det private neste sommer, for å se hvordan det er der, sier Ameli Buer.
- Det private kan være interessant, men jeg kan absolutt se for meg å jobbe i en kommune i framtida. Kanskje blir det å bo og jobbe i det kommunale her et sted, funderer Haadem Svelle, som er fra Sør-Fron.
- Jeg tenker at jeg har lyst til å prøve meg innen det private først, og kanskje i en kommune etter hvert, sier Midtlin Eriksen. Alle tre er samstemte i at det kan være lurt å ha erfaring fra begge sider av bordet, både det offentlige og private.
Uteseksjonen
Sommervikarer er essensielle også innen teknisk drift i kommunen. To av vikarene der, er Helge Hagelien og Oskar Gryttingslien.
Gryttingslien (16) begynte sommerjobben 16. juni og skal være på plass fram til midten av august. Han har vært mye ute med traktor og drevet med vegkanting, og de neste ukene får han en viktig jobb med kantslåtten.
Oskar Gryttingslien er sommervikar på teknisk drift i Ringebu kommune.Hagelien har allerede jobbet for kommunen i 1,5 måned, gjennom jobbtreningsprogrammet til Giax. Han sørger for at det er orden på flere av utestasjonene og grøntanleggene i Ringebu kommune, blant annet med kantklipp og holde søppel og rot unna.
- Det er mye å gjøre hver dag. Men det går bra det altså, jeg trives kjempegodt, slår Hagelien fast.
Helge Hagelien.