Viktig melding

Bruk hele dyret.

Faget Mat og helse er et allsidig fag med kompetansemål som omfatter det grunnleggende innen livsmestring og helse. Elevene skal lære og  forstå sammenhengen mellom råvarene og det som serveres på bordet, særlig når det gjelder tradisjonelle norske retter.

Det norske landbruket gir oss trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse. Dette har 6. klasse på Fåvang jobbet mye med dette halvåret. Spenningen, stemningen og arbeidslysten har vært stor, både på jakt og mens vi har tilberedt fine og gode retter av kjøtt som kommer direkte fra naturen.  

Vi var så heldige å få et helt lam fra Fåvang Sau og geit. Knut Evensen og Per Arne Brenden fortalte oss om det livet lammet hadde levd på vestsida i Fåvang og om saueholdet her i distriktet og ellers i landet. Interessant og lærerikt for oss alle. 

Denne uka har elevene i 6. klasse surret lammelår, pakket koteletter og laget fårikål til hele klassen og inviterte gjester. Fårikål er kåret til Norges nasjonalrett i flere år. Vi har brukt hele lammet, ingenting har gått til spille. Lårene skal bli til lammesteik før påske og kotelettene passer godt på et julebord. 

Brekkom bygdekvinnelag har hjulpet oss med dette store prosjektet. Jørn Mathiesen hjalp oss å dele opp lammet. Det var vi veldig takknemlige for. På denne måten ble dette et fint samarbeidsprosjekt. 

Flere av elevene hadde nok knapt sett eller smakt fårikål tidligere. Alle elevene må smake på det vi lager! Slik var det også med Norges nasjonalrett. Elevene spiste riktig godt, og god bordskikk, sammen med hygge rundt bordet ble også satt fokus på. 

Et interessant, lærerikt og spennende prosjekt!